در انتها مقاله میتوانید اقدام به دانلود طرح توجیهی پرورش قارچ سال 1401 کنید.
امروزه یکی از جدیترین نیازهای بازار کشور، قارچ است که طی سالهای گذشته نیز رشد زیادی داشته است که دلیل اصلی آن میتواند سود فوقالعاده زیاد پرورش قارچ باشد، همچنین افزایش قیمت محصولات پروتئینی، گوشتی هرروز بیشتر میشود و این فرصت بزرگی برای تولیدکنندگان قارچ است تا بتوانند در این بازار پرسود نقشی داشته باشند.
محتوا
محاسبه سود و هزینه پرورش قارچ
قطعا یکی از اولین سوالاتی که در زمینه پرورش قارچ به ذهن میرسد، این است که: آیا پرورش قارچ شغلی پرسودی می باشد یا خیر؟
در مورد قارچ، از آنجا که میزان تقاضای بازار زیاد خواهد بود، پس میتوان نتیجه گرفت که اگر کار به درستی انجام شود، به سود بالایی دست خواهید یافت،اما به طور کلی سود پرورش قارچ به دو عامل اصلی بستگی دارد:
مورد اول به درصد عملکرد بستگی دارد. درصد عملکرد از تقسیم وزن قارچ تولیدی به وزن کل کمپوست بدست می آید، که هر چه این میزان بیشتر باشد، به سود بالاتری دست خواهید یافت.
و مورد دوم قیمت فروش قارچ می باشد، که هر چه بتوانید محصول خود را با قیمت بالاتری بفروشید، قطعا سود بالاتری را بدست خواهید آورد.
برای شروع هر کسبوکاری ابتدا بایستی از میزان سود و ضرر و هزینهها اطلاع پیدا کرد ازاینرو داشتن یک منبع که بتوان اطلاعات اولیه را دریافت کرد الزامی است، طرح توجیهی پرورش قارچ این اطلاعات را در اختیار شما علاقهمندان به این حرفه قرار میدهد.
طرح توجیهی پرورش قارچ سال 1401
این طرح توجیهی در سال 1401 توسط تیم آموزشی طرح طلایی بهصورت فایل های pdf و doc (قابلویرایش Word) تهیهشده است که میتوانید در انتهای مقاله اقدام به دانلود کنید.
طرح اقتصادی یا همان توجیهی به بررسی موارد زیر میپردازد.
- هزینههای اولیه
- هزینههای ثابت و متغیر
- هزینه تعمیرات و نگهداری
- حقوق و دستمزد نیروی انسانی
- تجهیزات موردنیاز
- ماشینآلات
- هزینه زمین
- برآورد سرمایه در گردش
- برآورد هزینه استهلاک
- برآورد هزینههای عملیاتی و غیرعملیاتی
- هزینه جاری سالیانه
- محاسبه نقطه سربهسر
- دوره بازگشت سرمایه
هزینه پرورش قارچ در منزل
میتوان بخشی از منزل مسکونی مانند طبقه زیرین ساختمان، پارکینگ ساختمان و یا زیرزمین منزل خود را به به سالن پرورش قارچ تبدیل کنید، فضایی را انتخاب کنید که بتوانید بیشترین تعداد قفسه را در آن تعبیه کنید که بتوانید از حداقل فضا، بیشترین برداشت محصول را داشته باشید.
برای تهویه سالن هم میتوان از دستگاه هواساز کوچک جهت کاهش دما و تامین رطوبت سالن استفاده کرد. همچنین برای آبیاری هم میتوان از سر آبپاش های پلاستیکی معمولی استفاده کرد.
نکته جالب اینجاست که هر چه فضا کوچک تر باشد، کنترل شرایط دما و رطوبت کار راحت تری خواهد بود، بنابراین میتوان با حداقل امکانات و هزینه به درامدزایی بالایی برسید.
آیا پرورش قارچ در خانه سود زیادی دارد؟
معمولاً افراد تازهکار برای آشنایی اولیه پرورش قارچ در منزل خود شروع میکنند یعنی اینکه در مقیاس کوچک و با امکانات کم شروع به فعالیت میکنند تا بهمرور زمان مباحث پایهای این حرفه را یاد بگیرند اما باید در نظر گرفت که با مقیاس کم نمیتوان به نتیجه دلخواه رسید پس اگر به دنبال درآمدزایی هستید باید از سالن یا کارگاه بزرگتری استفاده کنید.
پرورش قارچ در گلدان
قارچ های را میتوان در گلدان پرورش داد و کار بسیار راحتی نیز می باشد. از جمله قارچ های سفید دکمه ای، صدفی و شیتاکه را میتوان به راحتی در گلدان پرورش داد، از بین این گونه ها، قارچ سفید دکمه ای بهترین نوع قارچ از نظر راحتی کار و راندمان بالاتر برای پرورش در گلدان می باشد.
دلیل این امر هم این است که این گونه را بدون نیاز به نور خورشید میتوان پرورش داد و ماندگاری بالاتری هم نسبت به نمونه های دیگر داد، گلدان مناسب جهت پرورش قارچ میتواند کیسه های آشغالی و یا گلدان پلاستیکی و یا هر ظرف پهنی باشد، البته برای پرورش قارچ باید از بسترهای مناسب استفاده کنید و خاک برای این کار مناسب نمی باشد.
وام پرورش قارچ
جهاد کشاورزی وام و تسهیلات با سود 15 درصد را برای خوداشتغالی و پرورش قارچ در نظر گرفته است. البته در مناطق محروم نرخ سود این تسهیلات به 3 درصد می رسد، فقط کافی است به جهاد کشاورزی شهرستان خود مراجعه کنید و درخواست خود را به صورت کتبی ارائه دهید.
پس از تایید درخواست و بررسی کارشناسان، به بانک معرفی می شوید و پرونده تسهیلاتی برای شما تشکیل می شود. پس از تایید پرونده کارگزاران بانکی، وام تسهیلات پرورش قارچ به حساب متقاضی واریز می شود، تمام این مراحل نهایت طی دو هفته انجام می شود و پس از آن می توانید کسب و کار پرورش قارچ را شروع کنید.
پرورش قارچ دکمهای یا صدفی ؟
مسلماً یکی از رایجترین سؤالاتی هرکسی در ابتدای کار با آن برخورد میکند این است که قارچ دکمهای پرورش دهیم یا قارچ صدفی؟ پیشنهاد میشود که قارچ دکمهای پرورش دهید چون نیاز بازار به این قارچ بیشتر است و اکثر مردم از این قارچ استفاده میکنند بهاینترتیب خیلی راحتتر میتوانید محصولاتتان را در بازار به فروش برسانید.
خواص دارویی و تغذیهای قارچ دکمهای
قارچ دکمهای حدود 85 تا 95 درصد آب دارد که حاوی پروتئین، کربوهیدرات، ویتامین A ، ویتامین گروه B، ویتامینC ، ویتامین D، ویتامین E، ویتامین K میباشد، همچنین این قارچ به دلیل داشتن ترکیبات پلی ساکاریدی های زیاد، در رفع آلودگیهای ویروسی، باکتریایی، قارچی و کاهش مقاومت ویروسها، باکتریها و قارچ در مقابل آنتی بیوتیک ها میشود.
این قارچ دارای عصاره است که به که کاهنده گلوکز خون معرفیشده و در رژیم غذایی افراد مبتلابه دیابت نوع یک و دو توصیه میشود.
پرورش قارچ در سالن
بعد از اینکه اطلاعات اولیه را در رابطه با کشت قارچ یاد گرفتید بهتر است که اتاق یا کارگاه خود را به سالن بزرگتر انتقال دهید تا بتوانید به سودآوری بالاتری برسید یک سالن خوب و ایده آل بایستی با کمترین هزینه راهاندازی شود و ازنظر هوادهی و تأمین رطوبت و کنترل و دما و آلودگی در بهترین شرایط خود باشد.
نکته مهمتر اینکه بایستی از تعرفه برق کشاورزی و گاز و آب شیرین با درصد شوری کم استفاده کنید و ازلحاظ عایقبندی هم در بهترین حالت قرار بگیرید تا بتوانید با کمترین هزینهها، بیشترین تولید را داشته باشید.
سالن کشت قارچ باید دارای این شرایط باشد
- ارتفاع سالن بیشتر از 3 متر نباشد.
- محل کشت باید از مرغداریها و گاوداریها دور باشد.
- از سوله برای کشت قارچ استفاده نکنید.
- برای گرمایش و سرمایش، دیوارها را بهخوبی عایق کنید.
- سالن باید دارای 3 عنصر اصلی آب، گاز و برق باشد.
چرا محل کشت قارچ باید از مرغداری و گاوداریها دور باشد؟
از فروردینماه تا شهریورماه که هوا گرم است و مرور زمان گرمتر میشود، حشرات نیز بیشتر میشوند، دلیل اینکه گفته میشود نباید سالن قارچ نزدیک مرغداریها و یا گاوداریها باشد این است که این مکانها به دلیل داشتن مدفوع باعث جذب حشرات و افزایش تعداد آنها میشود و اگر این حشرات وارد سالن قارچ شوند مشکلات زیادی را به وجود میآورند.
آیا بعد از هر برداشت باید کمپوست را عوض کرد؟
خیر نیازی به این کار نیست شما میتوانید از هر بستر 3 بار قارچ خوراکی برداشت کنید این روند ممکن است 2 ماه و یا 3 ماه طول بکشد این بستگی به تجهیزاتی است که شما از آنها استفاده میکنید.
هزینه قفسهبندی سالن قارچ
یکی از مواردی که هزینههای سالن را افزایش میدهد، مبحث قفسهبندی سالن است که حدود 20 تا 30 درصد هزینهها را شامل میشود هرچند که این هزینهها با توجه به انتخاب نوع قفسهبندی افزایش و یا کاهش مییابد، در بعضی از مواقع نیز از تجهیزات دسته دوم برای این کار استفاده میشود.
قفسهبندی سالن با استفاده از پروفیل صنعتی
درصورتیکه از پروفیل صنعتی (جنس گالوانیزه) استفاده کنید میتواند بسیار بهصرفه باشد چون این نوع قفسهبندی هیچگونه زنگخوردگی و پوسیدگی به وجود نمیآورد، اما این روش هزینه بالایی به همراه دارد درحالیکه مزایای خوبی نیز دارد.
مزایای استفاده از قفسهبندی با پروفیل صنعتی
- امکان افزایش و یا کاهش قفسهها
- نصب و راهاندازی آسان
- طول عمر بالا
- عدم پوسیدگی
- امکان مونتاژ و دمونتاژ در کمترین زمان
- امکان نصب تجهیزات
در انتهای مقاله میتوانید طرح توجیهی پرورش قارچ سال 1401 را دانلود و مطالعه کنید.
قفسهبندی سالن با استفاده از لوله گالوانیزه
در گذشته از لولههای سیاه رنگی استفاده میشد که خیلی سریع پوسیده میشدند و مشکلات زیادی به دنبال داشتند اما امروز با تغییر نوع لوله آهنی به لوله آهنگی از نوع گالوانیزه ، دیگر شاهد پوسیدگی این نوع لولهها نیستیم.
مزایای استفاده از لوله گالوانیزه
- هزینه پیادهسازی پایین نسبت به دیگر سازهها
- استقامت و استحکام بالا
معایب استفاده از لوله گالوانیزه در سالن
- در هنگام جوش لولهها، محل اتصالات سوخته میشود که پوسیدگی از این قسمت رخ میدهد.
- دمونتاژ(جمع آوری) و جابهجایی این قفسهها، هزینه و زمان زیادی میبرد.
فاصله بین طبقات باید چقدر باشد؟
میزان فضایی که باید طبقات در نظر گرفت حدود 70 سانتیمتر است، همچنین انتهای هر مرحله طبقه اول باید حدود 20 تا 25 سانتیمتر با کف سالن فاصله داشته باشد که بتوان بهراحتی شستوشو و نظافت را انجام داد.
کمپوست چیست و انواع آن کدامند؟
کمپوست در واقع بقایای حیوانی و گیاهی است که باهم ترکیب شدهاند این مواد باعث افزایش فعالیت قارچ میشوند چون این مواد دارای میکروارگانیسم، مواد معدنی، کربوهیدرات و پروتئین است و میتواند تغذیه مناسبی برای قارچ باشد، بهطورکلی دو نوع کمپوست وجود دارد: کمپوست طبیعی و مصنوعی.
کمپوست طبیعی: ترکیبی از کود اسب و کلش گندم است، تهویه و بافت یکنواخت و رشد میسیلیوم قارچ از مزایای استفاده از این کمپوست است اما به دلیل کمبود کود اسب در ایران از این کمپوست تولید نمیشود.
کمپوست مصنوعی: این نوع کمپوست از کلش گندم است که با موادی مانند کود مرغ، پودر سنگ گچ و غیره ترکیب میشود و در نهایت این کمپوست مصنوعی به وجود میآید.
4 نکته مهم در رابطه با تهیه کمپوست
- کمپوست را از شرکتهای معتبر و باسابقه خریداری کنید، بهتر است از محلهای نزدیک خود خریداری کنید.
- در روز اول که کمپوست را تحویل گرفتید دما داخل کمپوست را چک کنید درصورتیکه دما داخل کمپوست بالای 30 درجه بود سریعاً با فروشنده تماس بگیرید.
- دمای سالن در زمان ورود کمپوست بایستی بین 22 تا 27 درجه باشد.
- هرچقدر که میزان فعالیت کمپوست بیشتر باشد، تبخیر از سطح نیز افزایش پیدا میکند و آبیاری بیشتری نیاز دارد.
معایب و مشکلات پرورش قارچ
پرورش قارچ هم مانند دیگر مشاغل در کنار سود بالای کار، اگر طبق اصول و شرایط خاصی انجام داده نشود، قطعا زیان بار خواهد بود، مخصوصا اگر در حجم وسیع این کار در حال انجام باشد.
از اولین معایب پرورش قارچ این خواهد بود که اگر بدون اطلاعات کافی و آماده کردن شرایط محیطی بهینه، شروع به کار شود قطعا با شکست روبه رو خواهید شد.
این را هم در نظر داشته باشید که برای شروع کار باید هزینه نسبتا زیادی برای بذر بپردازید.
در حین کار اگر استریل سازی به خوبی انجام نشود، احتمال آلودگی بالا میرود و محصولات شما به خطر خواهد افتاد.
اما نکته دلگرم کننده این است که اگر تمام شرایط را رعایت کنید و با اطلاعات کافی، کار را شروع کنید، جای نگرانی نمی باشد.
آفات و بیماریهای قارچ
با به وجود آمدن و انتشار بیماری درسالن مشکلات بزرگی به وجود میآید و ممکن است که بخشهایی از خاکپوششی کچل شوند و یا فاقد کلونی بندی میسیلیومی شود و در بعضی از مواقع نیز روی اندام باردهی نیز تأثیر منفی میگذارد و قارچ آبکی، پوسیده و یا خشک شوند.
بیماری سفیدک یا تارعنکبوتی
یکی از مهمترین بیماریهای قارچ، بیماری سفیدک یا تارعنکبوتی است که سطح بستر بهصورت سفیدرنگ پوشش میدهد و با گذشت زمان این بیماری نیز رشد بیشتری میکند و در جهت های مختلف گسترش پیدا میکند دلیل آن، بیماری خاکپوششی است که با عمل پاستوریزاسیون میتوان از رشد این بیماری جلوگیری کرد.
کپک بر روی بستر
وجود کپک بر روی بستر نیز زیاد مشاهده شده اما جای نگرانی نیست، کافی ست با اسپری کردن محل کپک با آب کاربندازیوم از رشد آنها جلوگیری کرد، به هیچ وجه به کپکها دست نزنید چون باعث آلودگی بیشتر در نقاط مختلف سالن میشود، انواع کپکها به صورت زیر هستند.
- کپک قهوهای
- کپک سبز و آبی
- کپک سبز زیتونی
- کپک آتشی
- قارچهای هرز کلاهک دار
سخن پایانی و نتیجه گیری
کشت قارچ همیشه یکی از نیازهای بازار بوده و هست، از این رو استفاده از این فرصت برای درآمدزایی همیشه امکان پذیر است و میتوان سودآوری بالایی به همراه داشته باشد، اگر علاقه مند به انجام این کار هستید پیشنهاد میشود هرچه سریع تر اطلاعات خود را در این زمینه بالا ببرید و وارد این حرفه پر سود شوید.
برای اطلاع از هزینه های اولیه، سود، زیان و میزان درآمد و…. طرح توجیهی پرورش قارچ را مطالعه کنید.
سلام میشه تو خونه هم قارچ پرورش بدیم؟؟
سلام بله میشه آموزشش رو هم میذاریم.
سلام قارچ صدفی بهتره یا دکمه ای ممنون میشم بگید
سلام بستگی به بازار داره، در حال حاضر قارچ دکمه ای بهتره.