در انتهای این مقاله میتوانید طرح توجیهی گل محمدی سال 99 را دانلود و مطالعه کنید.

امروزه با افزایش کشت و توسعه گیاهان دارویی این فرصت فراهم شده تا با صادرات گیاهان دارویی جایگزینی مناسب برای نفت پیدا کنیم، چون نفت یک منبع روبه اتمام است پس بایستی با کاشت گیاهان دارویی مانند گل محمدی بستر را برای تولید و صادرات آماده کنیم. در طرح توجیهی گل محمدی سال 99 به شما اطلاعاتی میدهیم که بتوانید نیازهای اولیه را برای شروع این کسب و کار به دست آورید، همچنین میتوانید از سود، زیان، سرمایه اولیه و دیگر هزینه ها مطلع شوید،
محتوا
درآمد پرورش گل محمدی و توجیه اقتصادی
اگر کمترین سطح تولید در ایران که حدود 3 تن در هکتار است را در نظر بگیریم، با توجه به اینکه قیمت هر کیلو گل 12 تا 15 هزار تومان است، درآمد به دست آمده از یک هکتار معادل 36 میلیون تومان است، در صورت مساعد بودن شرایط تولید و آبوهوا میتوان از هر هکتار 6 تا 10 تن برداشت کرد که درآمد آن برابر است با 80 میلیون تومان که این یک درآمد فوقالعاده است که هیچ محصول دیگری نمیتواند با این گل رقابت کند.
گل محمدی یکی از بهترین گیاهانی است که میتوان با کاشت آن سودی زیادی به دست آورد، صادرات این گل باعث شده تا کمک بزرگی به اشتغالزایی در کشور کند و بخش زیادی از صادرات کشور را به خود اختصاص دهد.
قیمت هر تن گل محمدی در سال 99
معاون برنامه ریزی و توسعه فرمانداری کاشان در اردیبهشت ماه سال 99 قیمت هر کیلوگرم گل محمدی را 125 هزار ریال معادل 12 هزار و 500 تومن اعلام کرد که محاسبه این قیمت میتوان گفت قیمت هر تن گل محمدی 12 میلیون و 500 هزار تومان میباشد.
تعداد نهال گل محمدی در هکتار
تعداد نهال با توجه به منطقه کشت و یا آب و هوا و آبی و دیمی تغییر میکند البته فاصله سلیقه ای است اما بهتر است که فاصله ها را رعایت کنید چون بعد از رشد، گل ها به هم میرسند و فضا را اشغال میکنند، با فاصله ی سه در یک حدود 2500 تا 3000 نهال ، سه در دو حدود 1200 تا 1500 نهال میتوان کشت کرد.
قیمت نهال گل محمدی در سال 99
قیمت نهال با توجه به ارتفاع نهال و کیفیت شاخه و برگ ها تغییر میکند، بهتر است که با جستجو و تماس به فروشنده های نهال قیمت بروز شده را به دست آورید ولی معمولا گلدان های نهالی با وزن 2.5 کیلوگرم و ارتفاع نیم متر به بالا بین 4000 تا 5000 تومان است.
مصرف آب گل محمدی چقدر است؟
گل محمدی مقاومت نسبتا زیادی به کم آبی دارد و با توجه به وضعیت آب در هر روستا یا منطقه تغییر میکند اما معمولا فاصله ی بین دو آبیاری بین یک هفته تا سه هفته است، بهتر است در سال های اول که نهال ضعیف است آبیاری هر دو هفته انجام شود.
معایب کاشت گل محمدی
یکی از مشکلات کاشت گل محمدی ، گرفتن تسهیلات بانکی میباشد که تولید کننده از پرداخت آن عاجز است چون برخی بانک ها سود 16 تا 18 درصدی دریافت میکنند و این برای شخص کشاورز بسیار سنگین است و باعث میشود که سریع تصمیم بگیرد گلاب را به صورت فله ای به بازار برساند تا که گرفتار اقساط نشود.
طرح توجیهی گل محمدی شامل چه مواردی است؟
- میزان سرمایه برای شروع
- میزان درآمد و فروش
- نقطه سر به سر
- هزینه های جاری
- سود پیش بینی شده
- هزینه سالیانه مواد اولیه طرح
- زمین موردنیاز
- دوره برگشت سرمایه
- ماشین آلات و تجهیزات موردنیاز
- نیروی کار موردنیاز
- هزینه مصرف انرژی
- هزینه های قبل از بهره برداری
- برآورد سرمایه در گردش
- هزینه استهلاک
- برآورد هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی
موارد استفاده از گل محمدی
گلاب، اسانس، غنچه خشک، کانکریت و ابسرلوت از فراوردههای اصلی گل محمدی است. تهیه گلاب اولین بار توسط ایرانیان ابداع شد که به صورت سنتی و صنعتی انجام میشود. گل محمدی خواص بسیار زیادی دارد که این باعث شده در داخل کشور و کشورهای همسایه اهمیت زیادی پیدا کند، در اروپا و آمریکا و کانادا نیز از اسانس این گل برای استفاده در صنعت عطرسازی، صنعت داروسازی، صنعت لوازم آرایشی و بهداشتی، تزیین سبدهای گل و در تهیه کیک و شیرینیجات و نوشیدنیها مصرف میشود.
نیازهای اصلی گل محمدی
یکی از شاخصترین صفاتی که در گل محمدی میتوان یافت، سازگاری این گیاه با خشکی است، به همین منظور در گلستان های مناطق کاشان، فارس، کرمان در طول سال تنها 2 تا 3بار و در بعضی از مناطق اصلاً آبیاری نمیشوند، طبق مطالعات انجامشده مناطقی که بیش از 250 میلیمتر بارندگی داشته باشند میتوانند از کشت دیم استفاده کنند.
اگر چه میتوان شاهد کاهش عملکرد اقتصادی در آن شد. این گیاه در هر ارتفاعی رشد میکند، در مناطق گرمسیری در ارتفاعات بلندتر گلها دارای کیفیت اسانس بالاتری میباشند که ناشی از دفع نیاز سرمایی گیاه است.
منابع موردنیاز گل محمدی
منابع موردنیاز برای کشت گل محمدی عبارتاند از: آب، خاک، دما، رطوبت و باد، نیازهای غذایی، نور و ارتفاع که در ادامه به بررسی این موارد میپردازیم.
نقش آب در میزان عملکرد گل محمدی
یکی از مهمترین عوامل مؤثر در تولید اقتصادی گل محمدی است، این گل در شرایط کمآبی بسیار مقاوم است، همچنین طبق مطالعات انجامشده آبیاری در زمان گلدهی و غنچه دهی بسیار مهم است ازاینرو بایستی به این نکته توجه زیادی کرد، معمولاً در گلستان های کاشان آبیاری بهصورت سطحی انجام میشود، و هر 15 روز یک بار گلستان را آبیاری میکنند، اما سؤالی که ممکن است ذهن شما را درگیر کرده باشد این است که روش آبیاری سطحی بهتر است یا قطرهای؟
آبیاری قطرهای با 62 درصد صرفهجویی نسبت به روش سطحی باعث افزایش عملکرد 65 درصدی گلهای محمدی میشود.
انتخاب خاک مناسب برای کشت
خاک این گیاه باید از زهکشی خوبی برخوردار باشد، همچنین وجود مواردی مانند خاک برگ و کود پوسیده دامی میتواند بر روند رشد این گیاه تأثیر زیادی بگذارد، اگر قصد دارید در فضاهای باز این گیاه را کشت کنید بهتر است که با فاصله حدود 2متر این گیاه را بکارید. این گیاه در زمینهای سنگین که دارای بافت متوسط و کوهپایههای دارای سنگریزه زیاد، موفق بوده است معمولاً در گلستان هایی که در ارتفاعات و شیبهای شمالی هستند کیفیت و کمیت بهتری دارند.
دما موردنیاز برای رشد گل محمدی
اکثر گلهای محمدی در دمای 21 درجه روز و 15 درجه شب رشد خوبی میکنند که کیفیت گل رابطه مستقیمی با این روند دارد، بهطوریکه در دماهای پایینتر رشد به آهستگی انجام میشود و تولید گلها نیز کاهش پیدا میکند ولی در دماهای بالا، رشد بیشتر و تولید گل بیشتر میشود، درجه حرارت زیاد و بادهای گرم و خشک باعث رسیدن و زود باز شدن گل میشود و درنتیجه عمر گل نیز به شدت پایین میآید، درجه حرارت بین 5-15 درجه سانتیگراد، تعداد گلهای دارای اسانس را افزایش میدهد.
درختچههای گل محمدی به سرما و یخبندان حساس هستند که در هنگام تشکیل جوانه گل یا رشد اولیه باعث خسارت میشود، یکی از عواملی که میتواند در این مرحله کمک کند هرس کردن است که در مناطقی که زمستان سخت و یخبندان دارد بایستی عملیات هرس کردن خیلی زود انجام شود.
نقش رطوبت و باد در رشد درختچههای گل محمدی
یکی از مهمترین مواردی که در کیفیت و کمیت محصول تأثیر زیادی دارد رطوبت نسبی است که طبق مطالعات انجامشده میزان رطوبت در رشد رویشی گیاه 70 درصد و در زمان گلدهی حدود 60 درصد است. بارندگی در زمان غنچه دهی باعث به وجود آمدن خسارت میشود همچنین محتویات اسانس گیاه نیز کاهش پیدا میکند، همچنین بادهای شدید از لحاظ فیزیکی به گلها آسیب زیادی وارد میکند و بادهای سرد، خشک و گرم نیز باعث کاهش اسانس موجود در گلها میشود.
با مطالعه طرح توجیهی گل محمدی سال 99 از هزینه های اضافی جلوگیری کنید.
تأمین نیازهای غذایی گل محمدی
یکی از مواردی که در روند رشد این درختچه تأثیر زیادی میگذارد استفاده از کود است که میتواند نیازهای غذایی گلها را تأمین کند، این کودها باعث افزایش نگهداری آب، متعادل کردن PH خاک، جلوگیری از فشرده شدن بیش از حد آن و افزایش قابلیت نگهداری عناصر غذایی و در اختیار قرار دادن این عناصر در دسترس ریشه گیاه میشوند، معمولاً در ایران در ماه اسفند حدود 10 تن کود دامی را با خاک مزرعه مخلوط میکنند، توجه داشته باشید که این کودها باید کاملاً پوسیده باشند و عاری از هرگونه تخم حشرات و بذر علفهای هرز باشد در غیر این صورت مشکلات زیادی به دنبال خواهد داشت.
شدت و میزان نور موردنیاز
کمبود نور یکی از عوامل کندی و ممانعت از رشد گیاه است، شدت نور در تابستان بیشترین حد خود میرسد و در همین فصل است که بیشترین شمار گل محمدی تولید میشود اما در زمستان که میزان و شدت نور پایین میآید میزان رشد و تولید گل نیز کاهش مییابد.
آیا ارتفاعات تأثیر زیادی بر روی رشد گل محمدی دارد؟
همانطور که در ابتدا مطلب گفتهشده، گلستانهای موجود در ارتفاعات و شیبهای شمالی در مجموع از نظر کمی و کیفی محصول بهتری تولید میکنند بهطوریکه در مناطق گرمسیری کشت گل محمدی فقط در ارتفاعات بالا موفق بوده است، این گیاه در ارتفاع 1600 متری تا ارتفاعات بیش از 2300 متر رشد خوبی میکند، گلها در ارتفاعات بالاتر، از کیفیت بیشتری برخوردار هستند.
کاشت گل محمدی در نقاط مختلف کشور
کشت این گیاه در کشور ما رشد زیادی داشته است بهطوریکه در استانهای فارس، کرمان، اصفهان و آذربایجان شرقی رتبههای اول تا چهارم بیشترین کشت را دارند، از نظر میزان تولید در واحد سطح نیز اصفهان در رتبه اول قرار دارد و از نظر تولید استانهای اصفهان و کرمان به ترتیب رتبههای اول و دوم را دارا هستند.
کاشت گل محمدی بهصورت دیم
- انتخاب محل کشت
- حداقل میزان بارندگی باید حدود 350 میلیمتر باشد.
- در منطقه موردنظر نسترنهای بومی و یا گل محمدی بهصورت خودرو وجود داشته باشند.
- بهتر است ارتفاعات را انتخاب کنید چون اسانس گل محمدی در ارتفاعات بالا از میزان و کفیت بهتری برخوردار است.
- اسانس گل محمدی در شرایط دیم از کیفیت بالاتری برخوردار است.
- برای ایجاد کشت ارگانیک از مناطق بکر استفاده کنید.
زمان کشت گل محمدی
درصورتیکه میخواهید بهصورت دیم این گیاه را کشت کنید باید زمانی شروع به کشت کنید که رطوبت و دما مناسب باشد (پاییز). این عملیات به دو مرحله انجام میشود، یکی اواخر پاییز بعد از خزان کردن پایههای مادری و مرحله دیگر در بهار قبل از بیدار شدن پایههای مادری. توصیه میشود کشت پاییزه را انتخاب کنید.
تکثیر گل محمدی
گل محمدی را میتوان به روشهای مختلف مانند: پاجوش، قلمه زدن، خوابانیدن و پیوند زدن تکثیر کرد، معمولاً در کشور ما از 2 روش پاجوش و قلمه زدن استفاده میکنند.
تکثیر گل محمدی از طریق قلمه زدن
در فصل تابستان، قلمهها را از شاخه به طول 10 تا 15 سانتیمتر انتخاب میکنند، در این روش ابتدا همه برگها را بریده و سپس از هر یک از جوانهها به گونه کاملاً صاف بریده و در هوای آزاد و خاک کاملاً سبک و ماسه میکارند.
هرس کردن گل ها
گل محمدی نیازی بهخودیخود هرس کردن ندارد اما برای اینکه شاخههای آفت زده را از گیاه جدا کنیم باید دست به حذف کردن آنها کنیم، در اولین هرس، فرم دهی درختچه و تحریک شاخه زدایی اتفاق میافتد و هرس بعدی به منظور جداسازی شاخههای مرده و آفتزده انجام میگیرد.
برداشت گل محمدی
یکی از مهمترین و حساسترین مراحل کشت گل محمدی، برداشت آن است، زمان برداشت این گیاه در استان کاشان از اوایل خردادماه تا اواسط تیرماه ادامه دارد، معمولاً این روند بین 20 تا 30 روز زمان میبرد به همین دلیل بایستی پس از باز شدن اولین گلها شروع به برداشت آنها کنید چون بعد از 24 ساعت رنگ گلها سفید میشود و میریزد.
دانلود طرح توجیهی گل محمدی سال 99